Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@07:26:07 GMT

نیما دیشب مُرد، 2 بعد از نیمه‌شب

تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۴۴۷۶۷

نیما دیشب مُرد، 2 بعد از نیمه‌شب

به گزارش ایرنا، جلال آل‌احمد نویسنده نامدار معاصر که در سال‌های آخر عمر نیما یوشیج همواره در همسایگی این شاعر مازندرانی زندگی می‌کرد، بخش زیادی از یادداشت‌های روزانه‌اش را به نوشتن درباره نیما اختصاص داده که تصویر دست‌نوشته‌ روز پس از فوت نیما توسط محمدحسین دانایی خواهرزاده آل‌احمد برای انتشار در اختیار ایرنا قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دانایی که روزنامه‌نگار و از نویسندگان شناخته شده کشور است، مجموعه‌ای از دست‌نوشته‌های دایی خود را در اختیار دارد که هنوز منتشر نشده‌اند و به مناسبت شصت‌ویکمین سالروز درگذشت نیما تصویری از دست‌نوشته جلال آل‌احمد درباره مرگ نیما و متنی برگرفته از چند دست‌نوشته را در اختیار ایرنا قرار داده است.

آن‌چه که در ادامه می‌خوانید متنی است که محمدحسین دانایی نوشته و در آن یادداشت کوتاه آل‌احمد درباره مرگ نیما را نیز روایت کرده است. دانایی در ادامه یادداشت خود نیز متنی را به بهانه بلاتکلیف رها شدن خانه نیما یوشیج در تهران هم نوشته است:

محمدحسین دانایی

«نیما دیشب مُرد، دو بعد از نیمه‌شب.» زنده‌یاد «جلال آل‌احمد» یادداشت‌های روز پس از مرگ نیما یوشیج را با این جمله آغاز کرده و بعد هم به تفصیل به شرح ضایعه فوت این شاعر بزرگ که مرزهای پولادین و ظاهراً خلل‌ناپذیر شعر کهن فارسی را با شجاعتی بی‌نظیر درنوردید و شعر نو فارسی را بنیان گذاشت پرداخت.

جلال آل‌احمد و همسرش بانو سیمین دانشور که از تابستان ۱۳۳۲ ساکن محله دزاشیب شمیران بودند، از جمله شخصیت‌های فرهنگی‌اند که در واپسین سال‌های زندگی نیما با او و خانواده‌اش حشر و نشری مفصل داشتند و به قول سیمین دانشور، تقریبا شب و روزشان با نیما بود.

یادداشت‌های منتشر نشده آل‌احمد هم آکنده از مطالب زیادی درباره خود نیما و اطلاعاتی درباره زندگی او و مسائلش اعم از مسائل خصوصی و خانوادگی و همچنین مسائل غیرخانوادگی مثل نکات هنری، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و روابط با معاصران و معاشرانش است.

آل‌احمد در یادداشت‌های روز پنجشنبه ۹ دی و پیش از درگذشت نیما به بیماری او هم اشاراتی دارد و در این باب نوشته است: «نیما ناخوش شده. زمستانی رفته بوده یوش و سرماخوردگی و گرسنگی و بی‌دوایی. لاشه‌اش را بدوش کشیده‌اند، آورده‌اند-پسرش و یکی از همسن‌ و سال‌های پسرش.» بعد ضمن اشاراتی به روابط خصوصی نیما با همسرش نوشته است: «لازم بود یک چنین بیماری‌ای برای او که احساس کند به زنش محتاج است تا آن حقه‌بازی‌ها را رها کنند. بحمدالله فعلاً خوش و مهربان و گرم و نرمند. روزی یکی-دو بار سر می‌زنم. حالش بهتر است.»

    آل‌احمد درباره علت بیماری نیما نیز اطلاعاتی داده است: «۱۵ روز تمام این بندۀ خدا را گوشۀ یک تالار درندشت سرِ کوه یوش انداخته‌اند و خودشان رفته‌اند شکار کبک! و چه حسرتی می‌خورَد نیما که کبک را کباب می‌کرده‌اند و می‌خورده‌اند و نمی‌گفته‌اند دوتایش را بار کنیم برای این پدر پیر!»

تندیس نیما، جلال آل احمد و سیمین دانشور

    اما بقیه یادداشت‌های روز پس از فوت نیما به قلم آل‌احمد بدین شرح است: «ساعت دو و ده دقیقه بود که درِ خانه را سخت کوبیدند. خیال کردم میرآب آمده است آب بدهد، ولی صدای دختر کلفَتِ‌شان که از پشت در بلند شد، داد می‌زد که قضیه از چه قرار است. وقتی رسیدم، زنش چشم‌هایش را هم بسته بود. بزحمت او را به اطاق دیگر بردم و دراز رو به قبله‌اش کرده‌ام و قرآنی پیدا کردم و یک ساعتی تنها بودم و زنش را فرستادم خانۀ خودمان تا خواهر کوچک نیما و شوهرش آشتیانی پیداشان شد. بعد هم صدیقی آمد و تا پنج صبح نشستیم و آرامشان کردیم و من چک و چانۀ پیرمرد را بستم.»

و کمی بعد افزوده است: «هیچ فکر نمی‌کردم چک و چانۀ این پیرمرد را من خواهم بست. پیدا بود که طبیعتاً او باید پیش از من برود، اما دیگر اینش را پیش‌بینی نمی‌کردم.»

   مرحوم آل‌احمد در مقاله «پیرمرد چشم ما بود» هم که در رثای نیما نوشته، از احساس مشابهی صحبت می‌کند و بعد در وصف او می‌نویسد: «پیرمرد دور از هر ادایی به سادگی در میان ما زیست و به ساده‌دلی روستایی خویش از هر چیز تعجب کرد و هرچه بر او تنگ‌تر گرفتند، کمربند خود را تنگ‌تر بست، تا دست آخر با حقارت زندگی‌مان اخت شد... آری: نیما زندگی را بدرود گفت و به طریق اولی شعر را، اما به اعتقاد موافق و مخالف، دفتر شعر فارسی هرگز نام او را بدرود نخواهد کرد... چرا که تپش حیات شعر زمانه ما به مضراب او ضربانی تازه یافته است.»

خانه پدر شعر نوی فارسی در معرض ویرانی است

کار هنر شکل دادن به زندگی است و این کار بزرگ را هنرمندان انجام می‌دهند. به همین علت، زندگی بیشتر به هنر و هنرمند مدیون است، تا هنر و هنرمند به زندگی.

 از سوی دیگر، آنچه از هنرمندان به ما می‌رسد، مایملک ما نیست، بلکه ودیعه یا امانتی است که باید شرافتمندانه از آن محافظت کنیم تا با شکوه فراوان به فرزندانمان برسد و جویبار زندگی به جریانش ادامه دهد، اما افسوس که انسان بیش از آنکه به رگ و ریشه خویش توجه کند، به شاخ و برگ‌ها می‌پردازد.

     میلتون فریدمن، اقتصاددان برنده جایزه نوبل، گفته است: «اگر مدیریت یک بیابان شنزار را به بخش دولتی یا نهادهای مشابه دولت‌ها واگذار کنید، بعد از پنج سال با کمبود شن مواجه می‌شوید!» این حرف لطیفه‌گویی و سیاه‌نمایی نیست، بلکه کاملاً علمی و واقع‌بینانه است. مصادیق و شواهد زیادی هم برای اثبات آن وجود دارد. یکی از این مصادیق در کشور خودمان، عملکرد مؤسسات و نهادهای دولتی یا وابسته به شهرداری‌هاست که ظاهراً مسئولیت حفاظت از آثار تاریخی و هنری و مواریث فرهنگی کشور را به عهده دارند، اما...

     تازه‌ترین این موارد هم ماجرای خانه نیما یوشیج است، خانه هنرمندی که پدر شعر نوی فارسی است و در زمره نامدارترین هنرمندان جهان جای دارد. این خانه در حدود ۲۰ سال پیش با همت مردانه بانو «سیمین دانشور» در فهرست آثار ملی ثبت شد و پس از سال‌ها لرزیدن در زیر تیغ و تهدید برج‌سازها و بساز و بفروش‌ها، سرانجام به دست سازمان زیباسازی شهرداری تهران افتاد تا به یک نهاد فرهنگی آبرومند تبدیل شود، اما این سازمان آنقدر در شروع عملیات تعمیر و بازسازی آن تعلل ورزید که اکنون در معرض خطر جدی ویرانی قرار گرفته و به قول رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران: «با وجود گذشت یک سال و نیم از تملک توسط شهرداری، حال این خانه همچنان خراب است!»

     بدون تردید، اگر اقیانوس زمان و خزانه حضرت سلیمان را هم به این سازمان‌ها بسپاریم، بعد از پنج سال کفگیرشان به ته دیگ خواهد خورد و زندگی همچنان به هنر و هنرمند بدهکار خواهد ماند.

برچسب‌ها سیمین دانشور جلال آل احمد نیما یوشیج

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سیمین دانشور جلال آل احمد نیما یوشیج سیمین دانشور جلال آل احمد نیما یوشیج اخبار کنکور یادداشت های روز سیمین دانشور جلال آل احمد نیما یوشیج آل احمد دست نوشته سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۴۴۷۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سلطان گولر: رئال تسلیم جواهر ترک

به گزارش "ورزش سه"، آردا گلر، ستاره ترکیه ای 19 ساله، با استعداد خود رختکن رئال را غافلگیر کرده  و آنچلوتی دیشب تایید کرد که او فصل بعد می ماند و به تیمی قرض داده نخواهد شد.

با اجازه بلینگام که در 20 سالگی تبدیل به ستاره برتر رئال مادرید شده و در اولین فصل حضورش در لالیگا همه را بهت زده کرده، در این تیم جواهر دیگری نیز وجود دارد که در 19 سالگی هم تیمی ها و آنچلوتی را مجذوب خود کرده است. 

آردا گولر سرانجام در ترکیب اصلی رئال قرار گرفت و از آن بی نهایت نیز لذت برد. او در آنوئتا به توقعات زیاد از خودش پاسخ داد. 

آردا قبلاً در 98 دقیقه ای که کارلتو به او داده بود، استعداد خود را نشان داده بود: گلزنی و گرفتن یک پنالتی برابر سلتا و نزتیک شدن به ثبت گل فصل لالیگا برابر اوساسونا با ضربه ای که از وسط زمین به تیر زد. او دیشب برابر سوسیداد تک گل سه امتیازی تیمش را زد که ارزش قهرمانی داشت.

رئال مادرید در سال های اخیر به جذب جوانان با استعداد عادت کرده است. گولر بدون شک در زمره همین استعدادهای درخشان است، اما چیزی که او را از بسیاری دیگر متمایز می کند این است که سریعتر از توقعات پیش می رود. 

وینیسیوس و رودریگو که اکنون بازیکنانی اثبات شده هستند، به روند کندتری برای این مهم نیاز داشتند. این بازیکن ترک که بر خلاف وینی و رودریگو برای کاستیا بازی نکرده، در این فصل تنها مصدومیت را مانع درخشش زودهنگامش در رئال دیده است. او به محض اینکه خوب شد و به ریتم مورد انتظار رسید، با اصرار در خانه کارلتو را زد. مربی ایتالیایی با وجود فرصت های اندک این پسر در فصل جاری تایید کرد که سال آینده او در مادرید ادامه خواهد داد و این حتما دلیلی دارد.

حالا علاوه بر این، او یک پیست آزاد نیز پیش روی خود دارد. با تقریبا قطعی شدن قهرمانی در لیگ، بدیهی است که او دقایقی  بیشتر را در 5 بزای بعدی خواهد داشت که به اذعان آنچلوتی، مدتی بود که استحقاق آن را داشت ولی نتوانسته بود به او دقایق بیشتری میدان بدهد. در لیگ قهرمانان، ولی داستان کمی متفاوت است و باید دید کارلتو آنجا نیز به آردا اعتماد می کند یا خیر.

آنچلوتی دیروز تایید کرد که گولر می ماند. بدیهی است که اگر تصمیم قطعی شود، آردا بیشتر از این فصل بازی خواهد کرد، هرچند که این کار برایش آسان نخواهد بود. همه می دانند که در رئال فصل بعد، امباپه، اندریک و بازیکنان جدید دیگری نیز خواهند بود و رقابت سخت تر از امسال است.

حقیقت این است که از زمان ورود او، تیم مادریدی از آنچه گولر در تمرینات ارائه داده، شگفت زده شده است. کروس یکی از اولین ها بود. 

فران گارسیا دیروز در آنوئتا گفت: «همه می دانند که آردا بازیکن متفاوتی است، من برای او خوشحالم.» 

مودریچ وقتی دیشب نزدیک آردا شد تا بعد از گلزنی او را در آغوش بگیرد، گفت: «تو نابغه ای آردا. عالی.»

آردا روی دور پیشرفت

وقتی او به رئال مادرید رسید، در والدبباس آن را به وضوح بیان کردند؛  این پسر خاص است اما باید بزرگ شود چون هنوز فیزیک بدنی یک بچه را دارد. آردا پس از بازی اعتراف کرد که برای به دست آوردن قدرت و همچنین اعتماد به نفسش سخت تلاش کرده است.

او گفت: «من فقط روی جنبه فیزیکی کار نمی کنم، بلکه روی روحیاتم نیز کار می کنم. آرام هستم و منتظر رسیدن فرصت. من می خواهم به هم تیمی هایم تبریک بگویم و همچنین از مربی به خاطر دادن این فرصت تشکر کنم. بسیار خوشحالم، این بهترین باشگاه جهان است و خوشحالم که اینجا هستم. کیفیت بازیکنان باورنکردنی است.»

آردا 166 دقیقه برای رئال در میدان بوده و دو گل زده است. او دیشب به خاوی گالان نیز یک دریبل تماشایی زد و حالا او در رئال یک لقب خاص دارد:  سلطان گولر!

منبع مارکا

دیگر خبرها

  • فوتبال از دریچه فان؛ هواداران بارسلونا در هر مرحله از لیگ قهرمانان
  • ربودن مرد جوان برای ۵۰ میلیارد تومان تتر توسط ۳ نفر
  • ربودن مرد جوان برای ۵۰۰ میلیارد ریال تتر
  • آدم‌ربایی برای ۵۰۰ میلیارد ریال ارز دیجیتال
  • آدم ربایی با چاشنی رمز ارز
  • نتایج دیروز و دیشب فوتبال باشگاهی اروپا
  • سلطان گولر: رئال تسلیم جواهر ترک
  • دیشب ثابت شد رئال فقط یک تیم ندارد!
  • زندگی با آل‌احمد در شیوه نگارش سیمین دانشور تاثیر نداشت
  • زندگی با آل‌احمد در شیوه نگارش سیمین دانشور تاثیر نگذاشت